abla-fav

aysegulcoruhlu.com dan July 17,2024 tarihinde print edilmistir.

Sağlıklı Yağlar Hangileri ve Nasıl Tüketilmeliler?

ayşegül coruhlu hakkında

Dr. Ayşegül Çoruhlu

Cellular Longevity
Circadian Health
Reverse Aging
Longevity

Diğer Makalelerim

2030 Yılında Yaşlanma Duracak mı?
Longevity nedir?
Yemekten sonra neden uykulu hissederiz? Cevap: orexin.
blank

Yağ konusu, her zaman tartışmalı olmuştur. Kimileri yağ konusuna daha mesafeli yaklaşsa da sağlıklı yağların belli bir miktarda tüketilmesi ve kullanılması gerek. Bu aşamada ise sağlıklı yağların ne olduğu, nasıl tüketilmesi ya da kullanılmasının doğru olduğu ise fazlasıyla kafa karışıklığı yaratıyor. Bu nedenle öncelikle, sağlıkların yağların hangileri olduğunu ve neye göre sağlıklı olup olmadığına karar verildiğini açıklamak istiyorum.

Sağlıklı Yağ Nedir?

Yağ denilince birçok kişide, yenmemesi gereken bir gıda gibi bir düşünce uyanıyor. Oysaki sağlıklı olarak tabir ettiğimiz yağlar, belli bir düzeyde yenmesi gerekmekte.

Öncelikle yağları açıklarken doymuş ve doymamış yağ olarak ayırabiliriz. Doymuş yağlar genellikle hayvansal yağlardır. Doymamış yağlar ise çoğunlukla sıvı halde ve bitkisel kaynaklıdırlar. Bunlar aynı zamanda; vücudun ihtiyaç duyduğu esansiyel yağ asitlerinin kaynaklarıdır.

Yağ Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

blank

Yağ seçiminde elbette tek bir doğru yok ve üstelik çok fazla yağ çeşidi var. Fakat kullanım amacınızdan başlayarak nasıl bir yağ aradığınızı güzelce belirlemeniz gerekiyor. Ayrıca yağ tercihi yaparken sıvı halde bulunan zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağları seçmek dikkat edilmesi gereken noktalar arasında.

Şimdi genel olarak beslenmenize dahil edebileceğiniz yağları teker teker inceleyebiliriz:

Köklü ve Sağlıklı: Zeytinyağı

blank

İçinde bulunan doymamış yağlarla kalp-damar sağlığı için tüketilmesi için önerilen zeytinyağı sağlıklı kilo verme konusunda da yardımcı olarak biliniyor. Zeytinyağını birçok yemeği yaparken kullanabilir ya da salatalarınızda çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ancak bu noktada zeytinyağı seçerken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü bildiğiniz üzere piyasada çok fazla zeytinyağı çeşidi var. Örneğin; rafinasyon işlemi sonucunda kokusuz ve tatsız olan Riviera yerine soğuk sıkım zeytinyağlarının kullanılmasını öneriyorum.

Soframızın Önemli Bir Parçası: Tereyağı

Tereyağına sağlıklı diyebilmemiz için elbette üretim koşullarını, hangi hayvandan elde edildiğini bilmemiz gerekir. Çünkü market tipi tereyağlarının “hakiki” tereyağı olmadığı aşikar. Organik üretim koşullarının esaslarına göre üretilmiş saf tereyağını, sık sık olmamak kaydıyla ölçülü olarak öğünlerde tüketebilirsiniz. Çünkü tereyağının içinde, doğal CLA dediğimiz doymamış yağ asidi bulunur. CLA, vücuttaki yağların azaltılmasında ve yağsız kas kütlesinin artırılmasına aktif bir role sahiptir.

Son Zamanların Gözdesi: Avokado Yağı

blank

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmeye başlanan avokadonun yağı yemek yapımından, cilt ve saç bakımına kadar birçok alanda kullanılmaya başlandı. Bünyesinde barındırdığı vitaminler, tekli doymamış yağ asitleri ve omega 9 yağ asidi sayesinde kalp dostu olup oldukça besleyicidir. Bunların yanında antioksidan emilimini arttırır. Bu nedenle öğünlerinizi avokado yağıyla hazırlayabilir, salatalarda limonla beraber tüketebilirsiniz.

Kokusuyla Büyüleyen: Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, MCT (Orta zincirli yağ asitleri) açısından zengin olduğu için vücut tarafından diğer yağların aksine çok daha rahat bir şekilde sindirilir. Ayrıca antioksidan ve yaşlanma karşıtı olan yağı beslenmenize dahil edebilir; saç, cilt ya da tırnak bakımınız için de kullanabilirsiniz.

Beslenmenize ve bakım rutinlerinize dahil edebileceğiniz yağ çeşitlerini sizinle paylaştım. Elbette abartmamak kaydıyla bu yağ çeşitleriyle öğünlerinizi zenginleştirebilir, beslenleminizi düzene sokabilirsiniz.