abla-fav

aysegulcoruhlu.com dan September 30,2024 tarihinde print edilmistir.

Antikorum neden azaldı?

Antikorum neden azaldı?
ayşegül coruhlu hakkında

Dr. Ayşegül Çoruhlu

Cellular Longevity
Circadian Health
Reverse Aging
Longevity

Diğer Makalelerim

2030 Yılında Yaşlanma Duracak mı?
Longevity nedir?
Isınarak bağışıklığınızı arttırın!

Antikorum neden azaldı?

Covid geçirdikten sonra veya Aşı olduktan sonra yüksek olan bağışıklık antikorları,  neden sonra azalır?

 Bu sorunun cevabı için, biliyor olduğumuzu düşünsem de terimlerin ne ifade ettiğini bir kez daha hatırlayalım:

Antikor nedir?

Virüsün yapısına lego olarak uyacak şekilde tasarlanmış bir tür kelepçedir. Bu antikor kelepçesi, virüsü tespit ettiğinde, virüsün özel bir bölgesine yapışır, böylece virüsün bizim hücrelerimize yapışmasını engeller.

Virüs ve antikor bir arada bir özel ikili oluştururlar. Birbirine kelepçelenmiş bu ikiliye antijen-antikor kompleksi deriz İşte kanda bağışıklığımız var mı veya antikorumuz yüksek mi diye bakılan bu ikilidir.

 

Peki , önce yüksek tespit edilen bu ikili neden sonra düşer?

Cevap :

Antikorla virüsü kelepçeleme  işinin amacı; virüsü o an için etkisiz kılmaktır .Ama bunun başka bir amacı daha vardır: İkinci amaç daha sonra  kelepçeli haliyle onu yok etmektir. Yani virüs önce kelepçelenip etkisizleştirilir, sonra bu ikili imha edilir.

Bu durum tüm virüsler için geçerlidir. Bir virüse karşı antikorumuz olmuş ise, hastalığın başında veya aşı olunca sayısı yüksek olan  antikorların sayısı zamanla azalacaktır.

Peki, bu bir sorun oluşturur mu?

Antikor yapmanın bir diğer amacı  , virüse ait ‘kelepçe’ modelini hafızaya almak’tır.

Virüs tekrar gelirse, bağışıklık hafızası bu kelepçeden bolca yaptırır. Hızla antikor sayısı artacaktır.

Demek ki, aşı olduğumuz zaman da, hastalığı geçirdiğimizde de başlangıçtaki antikor seviyesinin giderek düşmesi normaldir. Tekrar karşılaşmada antikorlarımız artar.

Bu yazının amacı Covid19 hastalığına ve aşılarına spesifik değidir. Covid19 hastalığı, klasik immünoloji kurallarına uymayıp bizi ters köşe yapabiliyor. O yüzden bu yazının amacı , bağışıklık antikorlarının sayısı nasıl değişir diye genel bir soruya cevap vermek ve sizi en basit anlatımla bilgilendirmek içindir.

Not: ‘Her yönüyle bağışıklık’ isimli kitabım, size bu şekilde anlaşılır olduğunu umduğum ifadelerle bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını anlatır. Kitap içeriği sadece virüs savaşları değil, kanserden otoimmun hastalıklara, alerjiden yiyeceklere kadar, immun sistemin muattap olduğu tüm konuları anlatır. Kitap içerisindeki bölüm sonlarındaki QR kodlar ile cep telefonunuzdan , konuları video ve çizimli anlatım ile izleyebilirsiniz. Faydalı bulacağınızı umarım.